Koker det over, Contador? | Ole Kristian

Koker det over, Contador?

IS I MAGEN? Eurosport-kommentator Ole Kristian Stoltenberg stiller seg undrende til om Alberto Contador klarer å spare nok krefter til andre halvdel av Giro d'Italia.

I dag får vi de første svarene på om noen er kapable til å utfordre spanjolen i sammendraget.
Det er ingen tvil om at Alberto Contador er den store sammenlagtfavoritten i årets Giro. Han er mannen alle vil slå: Rytteren med den sterkeste merittlista i feltet. Men også den med de største og mørkeste skyene over hjelmen i dette feltet. I en blogg skal man være ærlig, så jeg må si det er vanskelig å vite helt hvordan man skal kommentere spanjolen med en ankesak hos CAS hengende over seg. Skal man hylle om han sykler godt? Skal man minne om de mørke skyene hele tiden? Skal man anta at han blir dømt og at han var en juksemaker? Eller er og var han faktisk helt ren?

Konklusjonen på dette er foreløpig: Det er ikke jeg som dømmer i sykkelsporten. La oss håpe et godt svar kommer. Og håper vi kan være enige i, enten biffteorien er syltynn eller ikke, at Alberto Contador har sykkelsetet som sin arbeidsplass, og Alberto Contador har fått lov til å sykle. Dermed stiller han naturlig nok opp i årets Giro d’Italia. Vi i kommentatorboksen får beskrive det vi ser og ikke anta så mye om det som kommer. Bare la det være sagt, han er selv ansvarlig for å spise dårlig biff om den teorien skulle holde vann. Kanskje burde han vært utestengt til ankesaken er ferdig, grunnet egen uforsiktighet. Men igjen, han har fått lov til å sykle enten vi liker det eller ikke.

Jeg velger å like det i øyeblikket. Det er jobben min å formidle det som jeg ser og det som skjer, ikke å dømme uten innsyn i alle fakta. Og med eller uten spansk biff i tankene, Contador setter garantert farge både på dagens etappe og årets knallharde utgave av Italia rundt. Det virker som den pågående dopingsaken ikke påvirker ham nok til at det vipper spanjolen av pinnen i jakten på en ny Giro-seier. Men konkurrentene er mange, og de er sterke. I dag får vi endelig noen flere svar på hvem som vil, og hvem som klarer å være med i bataljen om den rosa trøya. Det blir i dag, på den 8.-etappen, med to lange og harde bakker opp mot vulkanen Etna. Det bør bli avstander selv mellom de beste. En toppfinish har vi allerede hatt, uten at det ga oss noen svar. For på 6. etappe var det en lang bakke til mål, men den var ikke bratt nok til å skape avstander. 26 mann på samme tid i mål sier sitt. Selv om Contador viste litt svakhet i avslutningen på 6. etappe, viste han styrke på gårsdagens etappe. En etappe hvor man snakket om spurtere og angrepsryttere, ikke sammenlagtkanonene. Contador ”stjal” 17 sekunder på alle de argeste sammenlagkonkurrentene etter et imponerende støt på slutten. Det kan bli nyttige sekunder i duellen mot Nibali, Scarponi, Mensjov og de andre. Men det kan også bli Contadors bane. Årets Giro d’Italia har en så hard rute, at kanskje det er de som sparer lengst på kruttet som vinner til slutt?

Alberto Contador har vist før at han kan koke over og svi kruttet for tidlig i viktige ritt. Dermed kan hans egne disponeringer bli hans største utfordring på de gjenstående tretten etappene. Men han henter seg inn og vinner som regel til slutt uansett. Unntaket er vel Paris-Nice i 2009, da gikk han skikkelig tom og kjørte taktisk desperat. Det endte med fjerdeplass. I årets Giro er Contador den store favoritten, jeg tror Alberto Contdor vinner rittet sammenlagt. Han har en tendens til å få sekundene på “sin side” til slutt. Bare han ikke steiker biffen for hardt for tidlig. I dag får vi de første svarene. Det er nå det begynner. Det bør bli hett på ferden oppover mot Europas mest aktive vulkan.

God fornøyelse!

Ole Kristian

 

« Previous post

Skriv en kommentar